Изработка на уеб сайтове Пловдив, онлайн магазини, СЕО оптимизация, уеб дизайн

UI срещу UX: Две много различни дисциплини и насоки на разработване, които работят в хармония

UI дизайнът и UX дизайнът са два от най-често обърканите и объркани термини в дизайна на уеб и приложения. И разбираемо е така. Обикновено са поставени заедно в един термин, UI / UX дизайн и гледани от повърхността, като че ли описват едно и също нещо. Често е трудно да се намерят солидни описания на двете, но когато бъдат разгледани по-детайлно се вижда че има ясна и отчетлива разлика и става доста по-ясно предназначението и функционалността им в процеса на изработка на един модерен уеб сайт.

Какво е UI Design?

“UI” в UI дизайн означава “потребителски интерфейс.” Потребителският интерфейс е графичното оформление на приложение. Състои се от бутоните, които потребителите кликват, текста, който четат, изображенията, плъзгачите, полетата за въвеждане на текст и всички останали елементи, с които потребителят взаимодейства. Това включва оформление на екрана, преходи, анимация на интерфейса и всяко отделно микро-взаимодействие. Всички видове визуален елемент, взаимодействие или анимация трябва да бъдат проектирани.

Тази работа се пада на дизайнерите на потребителски интерфейс. Те решават как ще изглежда приложението. Те трябва да избират цветови схеми и форми на бутоните – ширината на линиите и шрифтовете, използвани за текст. Дизайнерите на потребителския интерфейс създават облика на потребителския интерфейс на приложението.

UI дизайнерите са графични дизайнери. Те се занимават с естетика. От тях зависи дали интерфейсът на приложението е привлекателен, визуално стимулиращ и тематизиран по подходящ начин, за да съответства на целта и / или личността на приложението. И те трябва да са сигурни, че всеки един визуален елемент се чувства обединен, както естетически, така и по предназначение.

Какво е UX Design?

„UX“ означава „потребителско изживяване“. Опитът на потребителя на приложението се определя от това как те взаимодействат с него. Преживяването е гладко и интуитивно или тромаво и объркващо? Дали навигирането в приложението се чувства логично или се чувства произволно? Дали взаимодействието с приложението дава на хората усещането, че те ефективно изпълняват задачите, които са си поставили за цел, или се чувства като борба? Потребителското изживяване се определя от това колко лесно или трудно е да взаимодействате с елементите на потребителския интерфейс, които дизайнерите на потребителския интерфейс са създали.

Така UX дизайнерите също се занимават с потребителския интерфейс на приложението и затова хората се объркват относно разликата между двете. Но докато дизайнерите на потребителски интерфейс имат задача да решат как ще изглежда потребителският интерфейс, UX дизайнерите са отговорни да определят как работи потребителският интерфейс.
Те определят структурата на интерфейса и функционалността. Как е организирано и как всички части се свързват една с друга. Накратко, те проектират как работи интерфейсът. Ако работи добре и се чувства безпроблемно, потребителят ще има добро изживяване. Но ако навигацията е сложна или неинтуитивна, вероятно е отвратително потребителско изживяване. UX дизайнерите работят, за да избегнат втория сценарий.

Има също така определен итеративен анализ, включен в UX дизайна. UX дизайнерите ще създадат телефрейм рендериране на своите интерфейсни взаимодействия и ще получат обратна връзка от потребителите. Те ще интегрират това в своите дизайни. За UX дизайнерите е важно да имат цялостно разбиране за това как потребителите предпочитат да взаимодействат с техните приложения.

Как работят заедно?

И така, UX дизайнер решава как работи потребителският интерфейс, докато дизайнерът на потребителски интерфейс решава как изглежда потребителският интерфейс. Това е много съвместен процес и двата дизайнерски екипа са склонни да работят в тясно сътрудничество. Тъй като UX екипът разработва потока на приложението, как всички бутони ви ориентират през задачите ви и как интерфейсът ефективно обслужва нуждите на потребителя на информация, екипът на потребителския интерфейс работи върху това как ще се появят всички тези елементи на интерфейса на екрана.
Да речем, в даден момент от процеса на проектиране е решено, че към даден екран трябва да се добавят допълнителни бутони. Това ще промени начина, по който бутоните ще трябва да бъдат организирани и може да изисква промяна на формата или размера им. Екипът на UX ще определи най-добрия начин да разположи бутоните, докато екипите на UI адаптират дизайна си, за да отговарят на новото оформление. Постоянната комуникация и сътрудничество между дизайнерите на UI и UX помагат да се гарантира, че крайният потребителски интерфейс изглежда възможно най-добре, като същевременно работи ефективно и интуитивно.

Изследванията са ключови

Изследванията са жизненоважни както за UI, така и за UX дизайнерите. Важно е и двете дисциплини да съберат възможно най-много добра информация, за да им помогнат в изработването на подходящи дизайни и двете следват подобен подход.

И двамата ще проучат какво искат потребителите. Какво очакват от разработваните приложения. Това изследване често е итеративно, включва сесии за използваемост, където реалните потребители ще взаимодействат с мащабирани версии на определена функционалност или визуални дизайни, които се тестват, за да определят дали дизайнерите се движат надолу по правилния път. Обратната връзка е интегрирана с всяка итерация.
Този процес включва генериране на прототипи с ниска точност, като предаване на телесни рамки на интерфейсни елементи, за да се прецени реакцията на потребителя строго на функционалността, която се тества. Това може също да включва бързи визуални прототипи и A / B тестове на различни възможни версии на външния вид и интерфейса на интерфейса, за да се определи кои потребители предпочитат.

Във всички случаи изследването помага да се направят стъпките, които дизайнерите предприемат, докато изграждат своя принос. Информацията, която UI и UX дизайнерите търсят, е много различна.

Изследвания в UI дизайни

Дизайнерите на потребителския интерфейс трябва да се уверят, че избраният от тях визуален език отговаря на класа на приложението, което пишат. Те се опитват да предскажат очакванията на потребителите. Ако вашият екип проектира приложение за пътуване, важно е да проучите как са били разработени други приложения за пътуване в миналото. Кои са работили? Кои не са? Има уроци по дизайн, които трябва да се научат от работата, която други са вършили преди.
Изследванията могат да покажат, че хората предпочитат очертани икони, вместо смели форми. Това е визуална стенограма, с която хората са удобни и се наслаждават. След това дизайнерите на потребителския интерфейс биха могли да включат този урок.
Точната естетика, която избират, зависи от тях, но основните „правила“ или необходимостта да се съобразят с очакванията на потребителите са нещо, което дизайнерите игнорират на свой риск.
Да не казвам, че рисковете не трябва да се поемат. UI дизайнерите искат техните интерфейсни дизайни да се открояват и да бъдат запомнящи се. Но това трябва да се балансира с това, че хората ще разпознаят целта на елементите, които поставяте на екрана.

Проучване за UX Design

UX дизайнът се интересува особено от очакванията на потребителите. Всички преживявания и взаимодействия, които потребителите са имали с всяко приложение, което са използвали през живота си, са помогнали да се зададат очакванията им за това как трябва да работят интерфейсите. Ако UX дизайнерът не е запознат с тези очаквания, те могат по невнимание да проектират интерфейсно взаимодействие, което им се струва логично, но нарушава общоприетите конвенции. Потребителите не харесват, когато даден интерфейс се държи много по-различно, отколкото очакваха, а това може да се отрази негативно на опита им.

Например, повечето хора са доволни от идеята, че щракнете два пъти върху файл, за да го отворите и веднъж, за да го изберете. Това е интерфейсно поведение, което съществува почти толкова дълго, колкото има графични потребителски интерфейси.

UI срещу UX: Две много различни дисциплини, които работят в хармония

UI дизайнът и UX дизайнът включват много различни умения, но те са неразделна част от успеха на всеки друг. Красивият дизайн не може да спаси интерфейс, който е тромав и объркващ за навигация, а блестящото, идеално подходящо потребителско изживяване може да бъде потънало от лош дизайн на визуален интерфейс, което прави използването на приложението неприятно. Както UI, така и UX дизайните трябва да бъдат безупречно изпълнени и перфектно приведени в съответствие с предварително съществуващите очаквания на потребителите, за да създадат отличен потребителски интерфейс / изживяване. И когато тези звезди изравнят резултатите могат да бъдат изумителни.

4

Visits: 474

Written by