Скоростта на уебсайта прави първото впечатление за вашия бизнес.
От съществено значение е да разберете, че няма да получите втори шанс, що се отнася до потребителското изживяване. Ниската скорост на уебсайта е едно от най-смущаващите неща, които ще изключат хората относно вашия ресурс.

Уеб сайтовете с висока производителност водят до посещения с висока възвръщаемост, ниски проценти на отпадане, по-големи реализации, ангажираност, по-високи рангове в органичното търсене и по-добро потребителско изживяване. Бавните уебсайтове ще ви струват пари и ще увредят репутацията. Чрез намаляване на времето за зареждане на страницата ще повлияете положително на процесите на маркетинг и продажби. Ще получите по-голям трафик и ще привлечете по-квалифицирани клиенти, които могат да бъдат превърнати в клиенти. В тази статия ще ви дадем препоръки как да подобрите работата на уебсайта си и времето за зареждане на страницата.

Значение на оптимизацията на скоростта на уебсайта

Времето за зареждане на страницата е показател за ефективността в мрежата, който показва времето, необходимо за показване на страница на екрана на потребителя.

Нека да разгледаме как оптимизацията на скоростта на уеб сайта влияе върху ключовите фактори за успех на уебсайта:

- конверсия
- видимост
- използваемост

Реализациите. Преобразуването на уебсайтове е важен фактор за успеха на бизнеса ви, което означава да накарате посетителите да правят това, което искате да правят. Например, те ще купят вашия продукт, ще се абонират за кампании за бюлетини, ще се регистрират за вебинар или ще изтеглят ръководство.

Колкото по-бързо се зарежда страницата, толкова по-високи ще бъдат процентите на реализация. Според изследването на Hubspot, забавянето с 1 секунда означава 7% намаление на реализациите. Например забавянето на страница с 1 секунда може да струва на Amazon 1,6 милиарда долара продажби всяка година.

Видимостта. Времето за зареждане на вашия уеб сайт също влияе на това колко лесно потребителите могат да намерят вашия уебсайт. Скоростта на уебсайтове е един от факторите, които Google взема предвид при класирането на сайтовете. Уебсайт с ниска ефективност има лошо потребителско изживяване и в резултат на това печели по-малко промоция в резултатите от търсенето. От декември 2017 г. търсачката Google започна да класира също въз основа на мобилни версии на страници, дори и за търсения на работния плот. Целта на това решение е да защити потребителите от уебсайтовете, които имат ниска производителност и не отговарят на всички устройства.

Ползваемост. Използваемостта на уебсайта като скоростта на страницата на уебсайта, времето за зареждане и отзивчивостта на уебсайта към потребителските заявки директно влияе на лоялността на клиента. Колкото по-добре работи уебсайтът ви, толкова по-доволен ще бъде потребителят. Чудесното потребителско изживяване е начин за изграждане на голяма клиентска база и силна марка.

Начини за оценка на скоростта на вашия уеб сайт

Преди да започнете оптимизация на скоростта на уебсайта си, трябва да определите текущото време за зареждане и да определите какво забавя вашия сайт. След това трябва да зададете целите за ефективност на уебсайта си. Препоръката за времето за зареждане на страницата през 2018 г. е да бъде под 3 секунди. Според изследването на Google за средната скорост на мобилни устройства в секторите на индустрията, само част от уебсайтовете е близо до препоръчителната им скорост.
Така че, ако оптимизирате скоростта на уебсайта си до приемливо ниво, ще получите значително предимство в класирането пред конкурентите.

Начините за оптимизиране на скоростта на уебсайтове, изброени в тази статия, са много различни и понякога решението на един проблем може да има отрицателно въздействие върху друг аспект на вашия сайт. Ето защо препоръчваме да анализирате скоростта на уебсайта след всяка промяна, за да определите кои действия дават най-добри резултати.

Има няколко инструмента за оценка на ефективността, които си струва да опитате:

Google Pagespeed Insights е безплатен инструмент от Google, който провежда тест за ефективност на вашия сайт и предоставя препоръки как да повишите ефективността. Работи както за настолни, така и за мобилни версии.
Pingdom също е чудесен инструмент за тестване на скоростта на уебсайта с редица полезни функции. Той проследява историята на ефективността на уебсайта Ви, прави препоръки, базирани на данни, как да подобрите скоростта на уебсайта и генерира лесни за разбиране отчети. Pingdom предоставя и приложенията за тестване на скоростта на уебсайтове за Android и iOS. Той има както безплатни, така и професионални платени планове за мониторинг.
YSlow предоставя също препоръки как да подобрите ефективността на страницата, изготвя статистически данни и обобщава всички компоненти.
Калкулатор на бюджета за ефективност е безплатен инструмент, който помага да разберете какъв тип съдържание можете да използвате, за да поддържате сайта си оптимален.

Насоки за ускоряване на вашия уебсайт

След като сте тествали скоростта на вашия уеб сайт, можете да започнете да го оптимизирате. Има много различни начини да накарате вашия уеб сайт да работи по-бързо и ние създадохме списъка с най-ефективните.

1. Използвайте мрежа за доставяне на съдържание (CDN)

Мрежата за доставка на съдържание е набор от уеб сървъри, разпределени в различни географски местоположения, които предоставят уеб съдържание на крайните потребители по отношение на тяхното местоположение. Когато хоствате уебсайта на един сървър, всички заявки на потребители се изпращат към един и същ хардуер. Поради тази причина времето за обработка на всяка заявка се увеличава. На всичкото отгоре времето за зареждане се увеличава, когато потребителите са физически далеч от сървъра. С CDN потребителските заявки се пренасочват към най-близкия сървър. В резултат на това съдържанието се доставя на потребител по-бързо и уебсайтът работи по-бързо. Това е доста скъп, но доста ефективен начин за оптимизиране на времето за зареждане.

2. Преместете уебсайта си към по-добър хост

Има три възможни типа хостинг:

- Споделен хостинг
- Виртуални частни сървъри (VPS) хостинг
- Специализиран сървър

Най-популярният тип хостинг, който се използва в целия свят, е споделянето на хостинг. Това е най-евтиният начин да получите сайта си онлайн за кратко време и с ниска такса. От съществено значение е да изберете бързия уеб хост, за да осигурите по-добра оптимизация. Със споделен хостинг споделяте процесор, дисково пространство и RAM памет с други сайтове, които също използват този сървър. Това е основната причина, поради която споделеният хостинг не е толкова бърз, колкото VPS или специален сървър.

Виртуалните частни сървъри и специализирани сървъри са много по-бързи. VPS използва множество сървъри за разпространение на съдържание. С VPS споделяте сървъра с другите му потребители и разполагате със собствена част от виртуалния сървър, където конфигурациите ви не влияят на други клиенти. Ако вашият уебсайт има среден трафик или имате сайт за електронна търговия със скокове на трафика в някои периоди, VPS ще бъде оптималното решение за вас.

Най-скъпият хостинг вариант е да използвате специален сървър, който може да бъде ваш собствен физически сървър. В този случай плащате наем на сървър и наемате системен администратор, който да го поддържа.

Друг подход е да наемете специален облачен ресурс от AWS, Microsoft Azure, Google или друг обществен доставчик на облак. И двата подхода могат да се комбинират в хибриден облак, който обсъдихме наскоро. При специализирани сървъри всички ресурси принадлежат само на вас и вие получавате пълния контрол върху него. Облачните инфраструктури могат също да добавят неограничена и мащабируемост при поискване при редица пакети.

Архитектурата без сървър е още една опция, която премахва напълно поддръжката и процедурите за настройване на сървъра. Помислете да прочетете нашата отделна статия, обхващаща спецификата и предимствата на архитектурата без сървър

3. Оптимизирайте размера на изображенията на вашия уебсайт

Всеки обича привличащи вниманието образи. В случай на успешни сайтове за електронна търговия, изображенията са съществената част. Много снимки, изображения, графики на страниците на вашите продукти подобряват ангажираността. Отрицателната страна на използването на изображението е, че обикновено това са големи файлове, които забавят уебсайт.

Най-добрият начин за намаляване на размера на изображението, без да се нарушава качеството му, е компресирането на изображения с помощта на инструменти като ImageOptim, JPEGmini или Kraken. Процедурата може да отнеме малко време, но си струва. Друг начин да намалите размера на изображението е да използвате атрибутите на изображения, отговарящи на HTML и , които коригират размера на изображението въз основа на свойствата на потребителския дисплей.

4. Намалете броя на плъгините

Приставките са общи компоненти на всеки уебсайт. Те добавят специфични функции, предложени от трети страни. За съжаление, колкото повече плъгини са инсталирани, толкова повече ресурси са необходими за тяхното стартиране. В резултат на това уебсайтът работи по-бавно и също могат да се появят проблеми със сигурността. С течение на времето броят на плъгините расте, докато някои от тях може да не се използват вече. Препоръчваме да проверите всички инсталирани плъгини и да изтриете ненужните. Първо, пуснете тестовете за ефективност на страницата си, за да разберете кои плъгини забавят вашия уебсайт. Скоростта на уебсайта зависи не само от броя на инсталираните приставки, но и от тяхното качество. Опитайте се да избегнете приставки, които зареждат много скриптове и стилове или генерират много заявки към база данни. Най-доброто решение е да поддържате само необходимите и да осигурите тяхното актуализиране.

5. Минимизирайте броя на JavaScript и CSS файловете

Ако вашият уебсайт съдържа много JavaScript и CSS файлове, това води до голям брой HTTP заявки, когато посетителите на вашия уебсайт искат достъп до конкретни файлове. Тези искания се третират индивидуално от браузъра на посетителите и забавят работата на уебсайта. Ако намалите броя на JavaScript и CSS файловете, това несъмнено ще ускори вашия уебсайт. Опитайте да групирате всички JavaScript в едно и също направете това с всички CSS файлове. Това ще намали общия брой HTTP заявки. Има много инструменти за бързо минимизиране на HTML, CSS и JavaScript файлове. Например, можете да използвате WillPeavy, Script Minifier или Grunt инструменти.

6. Използвайте кеширане на уебсайтове

В случай че има много потребители, които имат достъп до страницата наведнъж, сървърите работят бавно и се нуждаят от повече време, за да предоставят уеб страницата на всеки потребител. Кеширането е процесът на съхраняване на текущата версия на вашия уеб сайт на хостинга и представяне на тази версия, докато уебсайтът ви не бъде актуализиран. Това означава, че уеб страницата не се изобразява отново и отново за всеки потребител. Кешираната уеб страница не е необходимо да изпраща заявки от база данни всеки път.

Подходите за кеширане на уебсайтове зависят от платформата, на която е разработен уебсайтът ви. Например за WordPress можете да използвате следните плъгини: W3 Total Cache или W3 Super Cache. Ако използвате VPS или специализиран сървър, можете също да настроите кеширане под вашите общи настройки. В случая на споделения сървър кеширането на уебсайтове обикновено не е достъпно.

7. Изпълнете Gzip компресия

Gzip Compression е ефективен начин за намаляване на размера на файловете. Той свежда до минимум HTTP заявките и намалява времето за отговор на сървъра. Gzip компресира файловете, преди да ги изпрати в браузъра. От страна на потребителя браузърът разархивира файловете и представя съдържанието. Този метод може да работи с всички файлове на вашия уебсайт. Можете да активирате Gzip на уебсайта си, като добавите някои редове от кода или чрез помощна програма, наречена gzip.

8. Оптимизация на база данни в CMS

Оптимизацията на база данни е ефективен начин за повишаване на производителността. Ако използвате система за управление на съдържанието (CMS), пълна със сложни приставки, размерът на базата данни се увеличава и уебсайтът ви работи по-бавно. Например, WordPress CMS съхранява коментари, публикации в блогове и друга информация, която заема много място за съхранение на данни. Всяка CMS изисква свои собствени мерки за оптимизация, а също така има редица специфични приставки. Например за WordPress може да помислите за WP-Optimize.

9. Намалете използването на уеб шрифтове

Уеб шрифтовете са станали много популярни в дизайна на уебсайтове. За съжаление използването на уеб шрифтове оказва негативно влияние върху скоростта на изобразяване на страниците. Уеб шрифтовете добавят допълнителни HTTP заявки към външни ресурси. Следните мерки ще ви помогнат да намалите размера на трафика на уеб шрифтове:

Използвайте съвременни формати WOFF2 за съвременни браузъри;
Включете само онези набори от символи, които се използват на сайта;
Изберете само необходимите стилове

10. Открийте 404 грешки

Грешка 404 означава, че „Страницата не е намерена“. Това съобщение се предоставя от хостинга на браузъри или търсачки, когато достъпът до съдържание на дадена страница вече не съществува. За да откриете и коригирате грешка 404, можете да използвате инструменти за откриване на грешки и плъгини. Както споменахме, допълнителни плъгини могат да повлияят негативно на скоростта на уебсайта Ви, затова съветваме да стартирате ресурса чрез външни инструменти за откриване на грешки. Например, Link Sleuth на Xenu, Google Webmaster Tools (GWT) и 404 пренасочена приставка за WordPress.

След като откриете всички 404 грешки, трябва да оцените трафика, който генерират. Ако тези мъртви връзки вече не носят никакви посещения и по този начин никога не консумират ресурса на вашия сървър, тогава можете да ги оставите такива, каквито са. Ако на тези страници все още има известен трафик, помислете за настройка на пренасочвания за външни връзки и фиксиране на адресите на връзките за вътрешните.

11. Намалете пренасочванията

Пренасочванията към уебсайтове създават допълнителни HTTP заявки, които се отразяват отрицателно на производителността. Съветваме да ги сведете до минимум или да ги премахнете изцяло. Първо, трябва да идентифицирате всички пренасочвания на вашата страница, като стартирате сканиране на сайт. Можете да използвате Screaming Frog за бързо идентифициране на пренасочвания. След това трябва да проверите дали те обслужват необходима цел и да оставите само критичните.

12. Използвайте техники за предварително изтегляне

Предварителното извличане включва четене и изпълнение на инструкции, преди потребителят да ги инициира. Техниката е доста често срещана. Той работи добре, ако можете да предвидите действия на потребителя и например да заредите предварително някакво съдържание или връзки. Обикновено съвременните браузъри позволяват предварително изтегляне по подразбиране, тъй като те приемат модели на поведение на потребителите. Въпреки това, UX специалистите и инженерите са по-склонни да разберат поведението на потребителя и да дават „съвети“ на браузърите да извършват предварителна работа.

Има три основни типа предварително изтегляне:

DNS-предварително извличане. Практиката включва предварително разрешаване на домейни в IP адреси.

Предварително изтегляне на връзки Ако сте сигурни, че потребителят ще кликне върху конкретна връзка, за да премине към някоя страница, можете да приложите този тип предварително изтегляне. Методът е полезен за стабилни действия за пътуване на потребителя, като преместване на страницата на кошницата след добавяне на един или няколко продукта.

Предварително изобразяване. Този подход означава рендиране на цяла страница или някои елементи от нея предварително.

Въпреки че предварителното извличане е ефективно, той изисква задълбочен анализ на поведението на потребителя, за да направи точни предположения.

Заключение

В момента типичният потребител очаква уеб страниците да се заредят по-малко от след 3 секунди. Ако не срещнете тази бариера на очакванията, губите много трафик на уебсайт и в резултат на това приходите си.

Затова препоръчваме да приложите прост, но ефективен подход за оптимизиране на скоростта на уебсайта:

Проверете и оценете ключовите фактори за успех на уебсайта, като вземете предвид преобразуването, видимостта и използваемостта.
Тествайте текущата си скорост на уебсайта и дайте приоритет на страниците и функциите, които се нуждаят от най-голямо внимание по отношение на тези три фактора.
Започнете своята оптимизация с най-намаляващи скорости аспекти и се съсредоточете върху страниците, които определят най-много успеха на реализацията.

 

Written by